פריקסה טוניסאי

פריקסה טוניסאי

פריקסה טוניסאי הוא אחד מהמאכלים המסורתיים והאהובים ביותר במטבח הטוניסאי. מדובר בלחמניה מטוגנת וטעימה, שמתמלאת בשפע של תוספות טעימות ומגוונות. לחמניות הפריקסה הטוניסאיות הן בסיס מופלא לכל הסלטים והמאכלים הטוניסאים המסורתיים כמו הריסה, טרשי, טונה בשמן, אנשובי ועוד.

פריקסה – יותר מסתם מאכל חגיגי

לא ברור איך נוצר הרעיון שפריקסה מיועד רק לחנוכה, כי בקלות מדובר באחד המאכלים שיכולים להיות חלק בלתי נפרד מארוחות יומיומיות. הפריקסה, בטיגון או באפייה, הוא הלחמנייה המושלמת לכל ארוחה. המילוי יכול להשתנות לפי הטעמים והחשק – מה שגורם לפריקסה להיות גמיש ומתאים לכל זמן ולכל אירוע.

מה זה בעצם פריקסה?

הפריקסה הוא למעשה סוג של לחמניה מטוגנת, בעלת קרום פריך ומרקם רך בפנים, שממלאים בתוספות כמו הריסה, טרשי, טונה ועוד. המתכון המסורתי של המשפחה שלי עובר מדור לדור, והוא פשוט וקל להכנה, כך שאפילו מי שמעולם לא ניסה, יוכל להצליח בו בלי בעיה. למרות שבטוניס נהוג לטגן את הלחמניות, בגרסה הבריאה יותר ניתן לאפות אותן בתנור ועדיין לקבל תוצאה מרשימה וטעימה.

תוספות קלאסיות לפריקסה

  • הריסה טוניסאית: מוסיפה את הטעם החריף המיוחד לכל ביס.
  • טרשי: סלט טוניסאי חמוץ-חריף שמכניס רעננות.
  • טונה בשמן: קלאסיקה טוניסאית שמעשירה את המילוי.
  • אנשובי: מעניק טעם חזק ומלוח.
  • מלפפונים חמוצים ולימון כבוש: מוסיפים חמצמצות נהדרת שמשתלבת בטעמים.

טיגון או אפייה – איך להכין את הפריקסה?

בעוד שהמסורת היא לטגן את הלחמניות, ניתן בהחלט לאפות אותן לקבלת גרסה קלילה ובריאה יותר. כדי לאפות, פשוט מניחים את הלחמניות לאחר ההתפחה בתנור שחומם ל-180 מעלות, עד שהן מקבלות צבע זהוב ויפה. התוצאה יוצאת נהדרת גם באפייה, כך שתוכלו ליהנות מפריקסה כל השנה – גם כשבא לכם לשמור על הבריאות.

אז בין אם אתם מטגנים או אופים, בין אם אתם ממלאים בטונה והריסה או באנשובי וטרשי, אין ספק שפריקסה הוא מאכל שכדאי שיהיה במטבח שלכם לא רק בחגים, אלא בכל יום.

לפניכם מתכון לפריקסה קליל וטעים מאוד להכנה, כזה שתמיד תמיד מצליח, יוצא ממנו 20 לחמניות.

מתכון לפריקסה

פריקסה טוניסאי היא מנה נהדרת ומנחמת, כזו שכיף לאכול עם כל המשפחה

מצרכים

  • ק"ג קמח לבן
  • כף סוכר לבן
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 360 מ"ל מים (כוס וחצי) + 240 מ"ל מים (כוס) – מים פושרים
  • 1/4 כוס שמן קנולה
  • כף מלח

אופן ההכנה

  1. בקערה, נשים קמח, שמרים וסוכר ונערבב קלות.
  2. נוסיף 360 מ"ל פושרים ונערבב היטב, לאחר מכן נוסיף עוד 240 מ"ל מים פושרים ואת השמן ונמשיך את תהליך הלישה.
  3. לבסוף, שנוצר לנו בצק, נוסיף את המלח ונמשיך ללוש עד לקבלת בצק חלק ודביק מעט, אם צריך הוסיפו עוד מעט מים.
  4. ניתן לבצק לנוח כחצי שעה.
  5. לאחר חצי שעה, נלוש את הבצק כדי להוציא ממנו את האוויר.
  6. נתפיח את הבצק חצי שעה נוספת. (סה"כ שעה התפחה, עם לישה להוצאת האוויר באמצע)
  7. בינתיים, אתם יכולים לחתוך כ- 20 ריבועי נייר אפייה, אליהם נתפיח את הפריקסה שלנו.
  8. בשלב זה, ניתן להכין את צורת הפריקסה בשני דרכים:
    • על משטח מקומח נרדד את הבצק מעט לצורת נקניק מעוך ונחתוך ל20 חתיכות שוות.
    • נשקול את משקל הבצק הכולל ונחלק בעשרים, המספר שיצא הוא המשקל שכל פריקה צריך לשקול כדי לקבל 20 לחמניות.
  9. לא משנה באיזה שיטה בחרתם, כעת אנחנו נשטח כל חתיכה לצורת לחמנייה ונניח על ריבוע נייר אפייה שחתכנו ושימנו מקודם. גם את החלק העליון של הלחמנייה נשמן מעט כדי שלא ייוצר קרום.
  10. כעת, נתפיח את הלחמניות שלנו חצי שעה כשהן מכוסות במגבת ללא סיבים או ניילון נצמד רופף.
  11. בסיר רחב נחמם שמן לטיגון עמוק כ-6 ס"מ שמן.
  12. כשהשמן מתחמם, נניח את הפריקסה בתוך סיר השמן החם כאשר נייר האפייה למעלה, כאשר החלק התחתון יזהיב, נהפוך את הפריקסה ונייר האפייה יתנתק מעצמו, כך לא נצטרך לפגוע בצורה של הפריקסה שטפחה.
  13. שימו לב, אם בפריקסה הראשון לא יצא פס לבן במרכז הפריקסה (כמו של סופגנייה) כנראה שיש יותר מדיי שמן בסיר, בזהירות רבה מאוד, כי השמן חם, תוציאו מעט מהשמן.
  14. מגישים עם סלט ירקות, לימון כבוש, מלפפונים חמוצים, טונה, אריסה, זיתים, תפוחי אדמה, ביצים קשות וכל שאר התוספות שאתם אוהבים.

וזהו! יש לכם מתכון לפריקסה טוניסאי מדהים!

מתכונים מומלצים נוספים

מתכון לריבת אתרוגים טוניסאית קל וטעים שמכינים בסוכות
לימון כבוש טוניסאי הוא תוספת טעימה שמשדרגת כל ארוחה!
מתכון למלוחיה טוניסאית אסלית טעימה ברמות!

שתפו את המתכון המשפחתי שלכם ועזרו לנו לשמור על המסורת

אנחנו מזמינים אתכם לקחת חלק בשמירה על המסורת של יהודי טוניס, באמצעות העלאת המתכון המשפחתי שלכם לאתר. אתם תשלחו לנו את המתכון שלכם, תוכלו להוסיף הקדשה אישית ליקירכם ואנחנו נשתף אותו באתר שלנו.